Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

ΟΥΤΕ Ο ΚΑΤ'ΟΙΚΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΔΕΝ ΑΠΕΦΕΡΕ ΚΑΡΠΟΥΣ

Κατ’ οίκον εμβολιασμός προσφέρεται στα άτομα που δεν μπορούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα και επιθυμούν να εμβολιασθούν από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).Οι πολίτες που ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν στην Τηλεφωνική Γραμμή για τη Νέα Γρίπη 1135 τα στοιχεία τους (όνομα,διεύθυνση, τηλέφωνο) καθώς και το πρόβλημα υγείας, το οποίο δεν τους επιτρέπει να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής τους, ώστε να οριστεί το ραντεβού. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα αρχίζει στην Αττική από την ερχόμενη Δευτέρα (14.12.2009) και περιλαμβάνει δύο κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ, πλήρως εξοπλισμένες, με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Όμως και αυτή η δυνατότητα, δεν αλλάζει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί για το θέμα του εμβολίου. Έτσι με σταθερά αργούς ρυθμούς συνεχίζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην χώρα μας. Είναι ενδεικτικό πως χτες εμβολιάστηκαν 21.838 πολίτες, οι οποίοι επισκέφτηκαν τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Συνολικά, από την αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος έως και χτες το βράδυ είχαν καταναλωθεί 260.602 δόσεις πανδημικού εμβολίου, αριθμός ιδιαίτερα χαμηλός, δεδομένου πως για να μπει φρένο στο πανδημικό κύμα θα πρέπει να αποκτήσει ανοσία στην νέα γρίπη τουλάχιστον το 30% του πληθυσμού.

Παρά τα δεδομένα που δείχνουν πως οι ευπαθείς ομάδες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στη νέα γρίπη, μόνο λίγοι είναι θετικοί στο να κάνουν το εμβόλιο. Είναι ενδεικτικό πως από την Παρασκευή έως και την Κυριακή το βράδυ καταναλώθηκαν μόλις 31.557 δόσεις του πανδημικού εμβολίου, αριθμός ιδιαίτερα χαμηλός δεδομένου ότι την περασμένη εβδομάδα τόσοι πολίτες εμβολιάζονταν σε διάστημα ενός 24ώρου.

Οι αντιδράσεις οξύνθηκαν το περιστατικό μιας 62χρονης γυναίκας που είχε συμπτώματα που είχαν αναφερθεί ως ανεπιθύμητη ενέργεια. Όμως όταν το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανακοίνωσε το περιστατικό, επισήμανε ότι τα συμπτώματα που είχαν αναφερθεί ως ανεπιθύμητη ενέργεια, δεν συνδέονται με το πανδημικό εμβόλιο που της χορηγήθηκε όπως φάνηκε από τις κλινικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε.

Ανεξάρτητα όμως από το συγκεκριμένο περιστατικό, η πλειοψηφία των πολιτών έχει επηρεαστεί ήδη από το γεγονός ότι και μια μεγάλη μερίδα γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού όλων των νοσοκομείων είναι κατά του εμβολιασμού.