Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

<<Ένας στους 165 ανθρώπους είναι αυτιστικός>>

Επέλεξα να γράψω για ένα θέμα που ίσως δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι. Ούτε κι εγώ το ήξερα δηλαδή πριν διαβάσω γι΄αυτό στην εφημερίδα. Η συνέντευξη γινόταν με πρωταγωνίστρια μια γυναίκα 47 ετών, η οποία μόλις πριν δύο χρόνια κατάλαβε οτι έχει αυτισμό. Η Πέρλα Μεσσίνα λοιπόν έχει το σύνδρομο Asperger, μια μορφή αυτισμού. Η ίδια στην συνέντευξη που δίνει ομολογεί την αρνητική και προκατηλημένη στάση του κόσμου απέναντι στους αυτιστικούς ανθρώπους.

Η αλήθεια είναι πως πριν ακόμα διαβάσω την συνέντευξη, έτυχε να ακούσω τη λέξη ''αυτισμός'' από μια οικογενειακη φίλη, η οποία έτρεμε στην ιδέα οτι το παιδί της είναι αυτιστικό... Έτσι ρώτησα για τη σημασία του αυτισμού και έμαθα ότι πρόκειται για ένα είδος αναπηρίας κάποιων ατόμων που από πολύ μικρή ηλικία δεν μπορούν να μιλήσουν και είναι αντικοινωνικά. Ουσιαστικά όμως είχα μάθει μόνο για το ένα είδος του αυτισμού που είναι ο Leo Kanner. Διαβάζοντας εν συνεχεία τη συνέντευξη, έμαθα πως υπάρχει και ένα δεύτερο είδος που ονομάζεται Arperger. Στην Ελλάδα γνωρίζουμε μόνο το πρώτο είδος, δηλαδή ότι αυτιστικό είναι ένα παιδί που δεν μιλάει.

Το σύνδρομο Asperger αφορά μια ομάδα ατόμων που μπορούν να μιλήσουν και να μορφωθούν απλώς νιώθουν οτι δεν "ταιριάζουν" σε καμιά ομάδα της κοινωνίας. Η ερωτηθείσα στην συνέντευξη Πέρλα Μεσσίνα, αναφέρει χαρακτηριστικά πως από τότε που πήγαινε σχολείο, θυμάται τον εαυτό της να μην μπορεί να βρεί μια ομάδα ατόμων να επικοινωνήσει μαζί τους. Ακόμη και μετά το σχολείο σε όποια ομάδα κι αν είχε δοκιμάσει να ενταχθεί δεν τα κατάφερνε. Η ίδια διευκρινίζει πως το βασικό πρόβλημα ενός αυτιστικού ατόμου με τους υπόλοιπους ανθρώπους είναι ότι οι πρώτοι έχουν αναπτυγμένα τα ζωώδη ένστικτα καθώς και μια αυστηρή λογική κρίση.

Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν πως πίστευα ότι τα αυτιστικά άτομα έχοντας αυξημένη την παγωμένη λογική τους, δεν θα είχαν συναισθήματα. Κι όμως αυτό δεν ισχύει απόλυτα. Οι αυτιστικοί μπορει να μην έχουν πολύπλοκα συναισθήματα όπως οι υπόλοιποι άνθρωποι, διαθέτουν όμως μονάχα τρία. Το πρώτο είναι η χαρά που όταν κλονιστεί άμέσως ακολουθεί ο ψυχικός εξαναγκασμός και τέλος αν δεν επανέλθει το αρχικό συναίσθημα, τότε γίνεται έκρηξη θυμού του αυτιστικού ατόμου.

Οι αυτιστικοί τελικά δεν είναι άνθρωποι προς αποφυγή απλώς και μόνο επειδή δεν ταιριάζουν απόλυτα με την υπόλοιπη κοινωνία. Είναι ιδιαίτεροι άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν πολύ υψηλό δείκτη νοημοσύνης και απλώς χρειάζονται ειδική μεταχείρηση. Γι αυτό το λόγο η Πέρλα Μεσσίνα, δημιούργησε ένα σύλλογο μέσω του Διαδικτύου μαζί με άλλους 20 Έλληνες αυτιστικούς. Ονομάζεται Σύλλογος Ενηλίκων Αυτιστικών και ΥΛΑ(Υψηλής Λειτουργικότητας Αυτισμός). Με αυτή την κίνηση της δηλώνει πως είναι καιρός να βγεί στην επιφάνεια ο αυτισμός και να υποχωρήσει ο στιγματισμός αυτής της αναπηρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: